KKV KULT

KORRUPT KISVÁLLALKOZÓ

KORRUPT KISVÁLLALKOZÓ

KKV-s lélektan - Hogyan keress több pénzt egy kis manipulációval?

2014. augusztus 15. - Korrupt Kisvállalkozó

1. Férkőzz alkalmazottjaid bizalmába!

Hogyan? Ossz meg velük olyan információkat is, amihez semmi közük, de lojálissá teszi őket és felébreszti az empátiájukat!

Példa: Mesélj szemelvényeket hányatott sorsú gyermekkorodból, hangsúlyozd, hogy lesüllyedhettél volna, de mégis most itt vagy, sikeresen, jóképűen és gazdagon. 

Non plus ultra: Mesélj el olyan üzleti lépéseket a múltból, amik piedesztálra emelnek, pl. hogy a válság idején a privát vagyonodból finanszíroztad az alkalmazottaid bérét.

Eredmény: Mérhetetlen bizalmat generálsz az alkalmazottaidban, akik minden válságos pillanatban emlékezni fognak rá, hogy valaha te is voltál nehéz helyzetben, bíznak benne, hogy újra helyt állsz és mindenben segíteni fognak.  

happy businessman.jpg 

2. Hitesd el magadról, hogy jó ember vagy! 

Hogyan? Aktívan, látványosan vegyél részt olyan dolgokban, amikről a közvélekedés úgy tartja, hogy jó emberek űzik. 

Példa: Legyen egy alapítványod, ami - az adócsalásra is remek - azt a pozitív látszatot kelti, hogy szociálisan érzékeny vagy. 

Non plus ultra: Legyél tagja egy vallási gyülekezetnek, állj oda jó célok mellé, egyszóval legyen jó a privát marketinged is - dicsérd az urat! 

Eredmény: Ha Isten törvényei szerint cselekszel, azt az egyszerű prekoncepciót építed fel az alkalmazottadban, hogy ha nem is tartod be a 10 parancsolatot, legalább igyekszel, így nem fogsz olyan alávaló dolgokat tenni, mint az ő meglopása, becsapása, ellehetetlenítése. 

 kereszteny_ember.png

 

3. Vizionálj partnerséget! Légy grandiózus, de homályos

Hogyan? Játssz meg olyan spíleket, amivel elhivatottá teszed őket, lengess meg olyan üzleti lehetőségeket, amivel motiválni tudod őket.

Példa: Vesd fel, hogy lehetnétek partnerek is, mert látod benne a tudást/elhivatottságot/tehetséget/tapasztalatot. Nagy ívű, hosszú távú tervekről, távoli országokban való befektetésekről mesélj, olyan értékelő rendszert vezess be, amiből azt érezhetik, hogy évikig fogtok együtt dolgozni. Ha a távol-keletre mész nyaralni, mond azt, hogy tárgyalni mész, ha vidéki mutyifeleiddel kell találkoznod, váltig állítsd, hogy a Balcsira mész NYARALNI. 

Non plus ultra: Ossz meg velük olyan üzleti titkokat, terveket, amiket csak egy partnerrel szokás és bízd meg olyan feladatokkal, amiknek nincs tétjük, de elhitetheted velük, hogy fontos lépés a partnerség felépítése felé. 

Eredmény: Alkalmazottad minden munkát a lehető legmagasabb szinten a lehető legolcsóbban fog elvégezni a remélt jövőbeli üzleti sikerek érdekébe, amiből majd/valamikor/talán ő is hasznot húzhat. Kitapossák a saját belüket, hogy megfeleljenek a grandiózus - bár homályos - elvárásaidnak/terveidnek és nem fognak irigykedni, mert a veszélyes Ázsiában tárgyalsz, és az idilli - nekik is elérhető - Balatonon nyaralsz.

 

4. Lehetetlenítsd el szakmailag - amikor már lebőrözted, kifilézted... 

Hogyan? Amikor már nem tudod kihasználni, meg kell szabadulni tőle, ezt a legegyszerűbben úgy teheted meg, ha szakmaiatlanságra hivatkozol. 

Példa: Bízd meg a látszólag fontos feladattal, mielőtt befejezhetné lehetetlenítsd el - ne adj neki eszközöket, supportot, erőforrást - és bízd meg egy másik feladattal. Ha már ezt is majdnem teljesítette, de neked még döntést kellene hoznod, akkor bízd meg egy harmadik feladattal, majd néhány hétig kerüld a szakmai kommunikációt. Amikor ő már befeszül amiatt, hogy nem tudott semmilyen feladattal sikert elérni, akkor vedd elő, hogy nincs eredmény, pedig már hány hónapja fektettél bele, milyen sok pénzt. Hagyd magára, miután megbíztad olyan feladattal, ami nem képesítése/amire nincs ideje/eszköze. Ha eddig okosan apelláltál, akkor mostanra alkalmazottad eljutott odáig, hogy erején/tudásán/idején felül próbál teljesíteni, segítséget kér - akár baráti alapon - azért, hogy szakmailag ne adjon át rossz munkát, mert félti a kis szaros megbízását, amit tőled kapott, pont azért, hogy elbukjon... persze ő ezt nem tudja még. 

Non plus ultra: Köss vele alvállalkozói szerződést, alkalmazotti helyett, így olyan érzése lesz, mintha vállalkozóként és nem beosztottként kezelnéd. 

Eredmény: Ez egy hosszú folyamat, de végigvíve szinte észrevétlenül zsigerelheted ki az alkalmazottaidat, a legmagasabb anyagi haszonnal, ráadásul a lehető legkisebb befektetéssel szabadulhatsz meg tőlük, amikor már minden bőrt lehúztál róluk. Most már számon kérheted az eredmények elmaradásáért! 

 korrupt_uzletember2.jpg

5. Használd ki anyagilag

Hogyan? Vállalkozásod, céged eszközhiányát pótold ki az alkalmazottad privát eszközeivel, céges autót ne vegyél, ott az alkalmazottadé, fizess neki pár ezrest amortizációként. Tízből nyolcszor késhetsz a fizetés utalásával is. 

Non plus ultra: Ha olyan szerencsés vagy, hogy valamely két alkalmazottad együtt él, mert testvérek, vagy házasok, akkor megteheted, hogy csak az egyik fizetését utalod át, mondván majd kisegítik egymást. Ez utóbbi egyébként tényleg igaz, egészen odáig elmehetsz, hogy egy bérért dolgoztatod a kettőt. (De erről, majd egy későbbi blogpostban adunk tanácsot) 

Eredmény: Még az alkalmazottad fogja szégyellni magát, hogy pénzt fogad el azért, hogy kattintottál párat a fényképezőjével, vagy épp mentetek néhány száz kilométert az autójával. Ja, és miközben az ő fizetésével késel, finanszírozhatod a banki törlesztőt, amin ugye jóval karcosabb a késedelmi kamat, mint az alvállalkozódtól/alkalmazottadtól megeresztett néhány telefon, amit fel sem kell venned... 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korruptkisvallalkozo.blog.hu/api/trackback/id/tr616603217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MobilKém1 · http://mobilkem.hu 2014.08.16. 06:07:08

Nekem tetszett, remélem lesz még cikk :)
süti beállítások módosítása